La tria d'obres de Còdol del curs 2022 - 2023
El mètode xof
Roddy Doyle, traducció d'Armand Carabén Van der Meer, il·lustracions de Brian Ajhar. Barcelona: Blackie Books, 2021.
Qui són els Mofetes i què és el Mètode Xof?
Molt senzill: els Mofetes són uns éssers diminuts i sigil·losos que quan riuen fan «hi, hi, hi» per no cridar l’atenció de ningú. Vigilen els nens per assegurar-se que els adults els tracten bé. I si algun adult es porta malament, el sotmeten al Mètode Xof. Si envien els nens al llit sense sopar, o els espanten, els sotmeten al Mètode Xof. Si no són sincers amb els nens, els sotmeten al Mètode Xof. Uf, que en són de cruels els adults de vegades, ¿oi?
Però ¿en què consisteix el Mètode Xof? Això és el millor de tot, però no ho podem explicar aquí. Els Mofetes no ens ho perdonarien. Diguem només que el «xof» del mètode és el so que fa el peu quan trepitja una enorme i fastigosa… Ehem.
Millor que obriu el llibre. I vigileu què trepitgeu.
El llop de sorra
Asa Lind, traduït del suec per Carolina Moreno Tena, il·lustracions de María Elina. Barcelona: Kalandraka, 2019.
En l’absència dels adults, el Llop de Sorra respon a les inquietuds que té la Valentina i que els seus pares no saben resoldre.
Premi Nils Holgersson 2003 (Biblioteques de Suècia)
El meu gat és molt bèstia
Gilles Bachelet, traducció de Teresa Duran. Blanes: EntreDos, 2021.
Un amic m’ha regalat un llibre sobre gats, però no he aconseguit esbrinar exactament de quina raça és el meu.
En aquest àlbum, l’autor ens explica la vida del seu gat i les il·lustracions ens sorprenen amb les peripècies d’aquest gat tan particular, el qual, curiosament, no figura en cap enciclopèdia felina.
Amb fina ironia, les contradiccions que hi ha entre el text i les il·lustracions susciten una mirada plena d’humor i tendresa cap al seu personatge.
A més, en el llibre, que té diferents nivells de lectura, es fa referència a conegudes obres d’art: una manera entretinguda de familiaritzar els nens amb la història de l’art.
La promesa del capgròs
Jeanne Willis i Tony Ross, traducció de Clara Jubete. Blanes: EntreDos, 2022.
Allà on el salze arriba a l’aigua, un capgròs va conèixer una eruga. Les seves mirades es van creuar i es van enamorar. «M’agrades tal com ets —va dir l’eruga—, em promets que no canviaràs mai?». Però tothom sap que els capgrossos es transformen, i les erugues, també.
Aquest àlbum tracta del cicle de la vida, de l’amor i del pas del temps. Ens sorprèn amb un final inesperat, que es desmarca dels «happy end» dels contes tradicionals. El format original del llibre ens brinda una lectura en vertical on podem apreciar, a cada doble pàgina, el món de l’eruga i el món aquàtic del capgròs.
Una història tan real com la vida mateixa explicada amb humor.
Xim bam bum
Frédéric Stehr, traducció de Susana Tornero. Barcelona: Kalandraka, 2021.
Aquests ocellets experimenten els seus dots musicals amb allò que troben al voltant. Una sorollosa i entranyable orquestra domèstica.
Un dia diferent per al senyor Amos McGee
Philip Christian Stead, il·lustracions d’Erin E. Stead, traducció de Carlos Mayor. Blanes: EntreDos, 2021.
L’Amos McGee és un senyor molt amable que treballa de vigilant al zoo i que sempre té temps per anar a veure els seus amics: l’elefant, la tortuga, el pingüí, el rinoceront i el mussol, però un dia (Atxim!) es lleva refredat i esternudant. Tot i que no pot anar al zoo a treballar, tindrà unes visites inesperades…
Bon dia: poemes de bon matí
Salvador Comelles, il·lustracions de Mercè Galí. Barcelona: Abadia de Montserrat, 2018.
Saps què fan els pirates, els astronautes, els músics o els mags quan es lleven? Els poemes d’aquest llibre ens parlen del que fan ells i també del que fem nosaltres cada matí: obrir els ulls, mirar quin dia fa, vestir-nos, esmorzar…
Bona nit a tothom
Chris Haughton. Santander: Milrazones, 2016.
S’està fent fosc i els animals de bosc tenen molta son. No deixen de badallar: Ouu… aaah! Els ratolins, els conills, la mare cérvola… Tots els animals estan esgotats menys l’osseta, que no està cansada i no vol anar a dormir.
Bona nit, lluna
Núria Albertí, il·lustracions de Mercè Galí. Vilanova i la Geltrú: El Cep i la Nansa, 2017.
Bona nit, Lluna és un llibre de cançons de bressol. Conté 7 poemes musicats ideals per ajudar als nadons a agafar el son de manera dolça i tranquil·la. La música es pot descarregar a través d’un codi QR i ha estat arranjada i enregistrada per músics i cantants professionals.