Groc

Coberta de "Groc"

Digues, mare, com és el color GROC?
Mmm, doncs…, el groc és…

Així comença aquest diàleg entre filla i mare que és la porta d’entrada d’aquest àlbum. Doble pàgina rere doble pàgina la mare explica a la filla com és el groc mitjançant el text evocador i poètic obra de Marta Ardite, i les il·lustracions, vitals i lluminoses, de Mariona Cabassa.

A cada doble pàgina una frase breu, que descriu i compara el color amb d’altres elements, objectes, experiències… que suggereix, i la il·lustració a doble pàgina que amplia i dispara més enllà.

A la darrera pàgina les autores conviden els lectors i lectores a ampliar la seva descripció a partir dels propis sentits.

Forma part de la col·lecció Arc Iris que està publicant l’Editorial Joventut. Van començar l’abril de 2022 amb Blanc i Violeta, van continuar amb Blau i Verd i els han seguit Vermell, Taronja i aquest, Groc. Sempre amb aquesta estructura, el diàleg entre filla i mare, autora i il·lustradora presenten una descripció que apel·la a tots els sentits sobre cada color protagonista.

A la contracoberta l’editorial convida a submergir-se en un univers poètic i explorar els colors mitjançant els sentits: veient-los, tocant-los, olorant-los, escoltant-los, assaborint-los i també imaginant-los.

Marta Ardite és historiadora de l’art i s’ha dedicat a desenvolupar projectes educatius a alguns museus i galeries europeus. Els àlbums il·lustrats són una de les seves grans passions. Va fundar Ilustrarium, una Galeria d’Art especialitzada en il·lustració contemporània de llibres infantils, a Sant Vicenç de Montalt (@ilustrarium_lab a Instagram, ilustrariumgallery a Facebook).

En relació a la fundació de la Galeria d’Art, podeu llegir l’entrevista que Núria Parera del Culturista fa a l’autora aquí.

Mariona Cabassa va estudiar Il·lustració a l’Escola Massana i va fer un postgrau a l’École Supérieure des Arts Décoratifs d’Estrasburg. Ha il·lustrat més de 80 àlbums il·lustrats publicats en diverses llengües, a més d’altres productes artístics. Està especialment fascinada pel color i la llum.

Us animem a submergir-vos en aquesta obra, així com en la resta de la col·lecció, per trobar-hi els colors d’una manera que no acostuma a ser habitual en d’altres obres per a infants.

L’hem incorporat a la biblioteca de Còdol recentment perquè l’Elena, llibretera de Synusia, ens l’ha regalat. Moltes gràcies per la descoberta!